Weekly News

Fler får möjligheten att göra karriär hos biljätten

Det var möjligheten till individanpassade program som lockade Ida Ståhl till Volvo Cars Graduate-program för drygt ett år sedan – och det har hon inte ångrat en sekund! Eftersom Volvo Cars söker motiverade och drivna individer med varierande bakgrund har man tagit fram ett paket (Volvo Cars Graduate Portfolio) med olika program, för att på så vis enklare kunna anpassa programmen efter varje persons ambitioner och intressen.

En otrolig chans att vara del av ett spännande företag i en bransch där så mycket händer.

Ida Ståhl såg tidigt en möjlighet med Volvo Cars Global Graduate Programme och det var chansen att få kombinera de tre områden hon brinner för; juridik, affärer och teknik i ett för henne anpassat program.
– Med en utbildning i juridik och affärsskapande, innovation och entreprenörskap kändes det viktigt för mig att få en möjlighet att utvecklas inom alla, samtidigt som jag givetvis ville lära mig mer om faktiska affärsmodeller, förklarar Ida, som var noga med val av graduateprogram efter avslutade studier.

Att valet föll på Volvo Cars har förutom möjligheten till personligt anpassade program även med företaget och branschen att göra:
– Det är ett otroligt spännande företag som är verksamt i en bransch där det händer mycket just nu. Titta bara på omställningen till elektrifiering och självkörande bilar. Här kände jag helt enkelt att jag ville vara med och kunna påverka. 

Ida har hittills under sitt första år hunnit med tre olika placeringar på vitt skilda avdelningar:
– Det har gett mig en unik insyn i företaget och en betydligt bättre bild av hur helheten fungerar, något som kan vara mycket svårt att uppnå på den traditionella vägen. Nu vet jag hur de olika delarna hänger ihop och hur affärer blir av, menar Ida, som i januari får Washington i USA som ny placering.

Rotationerna mellan olika positioner och avdelningar är ofta en central del i företagens graduateprogram och förutom att möjliggöra insikt i olika avdelningar medför det också en annan fördel som Ida Ståhl ser väldigt positivt på:
– Man får träffa så många människor och kan därmed bygga upp ett nätverk som man kan ha nytta av under en lång tid framöver. I dag bygger mycket på nätverk, det går inte att komma ifrån.

Men rotationerna driver även företagets graduates att vara på hugget:
– Absolut. Man får lära sig att vara flexibel och anpassningsbar och dessutom gäller det ju att visa vad man går för på bara några månader. Det ställs höga förväntningar och tempot är högt, men det är precis så jag vill ha det. Det kommer man med all säkerhet att ha nytta av i framtiden, säger Ida och utvecklar:
– Här får man arbeta med riktiga projekt, ansvara för leveranser, helt enkelt bli en del av den verklighet som väntar efter ett genomfört program. Det gör att man blir extra motiverad.

Ett graduateprogram innebär en satsning av såväl deltagaren som företaget, och då blir det av naturliga skäl viktigt att utvärdera betydelsen av denna investering och vad det kan innebära för den framtida karriären.

Här är Ida Ståhl väldigt tydlig:
– Jag tror det är helt ovärderligt, i alla fall för mig. Här får jag bland annat en tydlig helhetsbild av företaget och företagande i stort, ett fantastiskt nätverk och en stor portion ledarskap som jag kommer att ha betydande nytta av i min fortsatta karriär. 

Fakta

Volvo Cars Graduate Portfolio 

Som graduate hos Volvo Cars får din framtida karriär en rejäl skjuts framåt samtidigt som det ger dig tillgång till en hel värld fylld av möjligheter på något eller några av våra globala kontor. Du kan välja mellan ”Global Graduate Programme” eller ett av våra tre ”Engineering Graduate Programmes”. Vår graduateportfölj är helt och hållet framtagen för att motsvara dina professionella ambitioner kopplat till vår inkluderande och respektfulla ledarskapskultur. 

Volvo Cars Global Graduate Programme

I vårt globala graduateprogram utvecklar vi globala talanger som har potentialen att bli framtidens ledare. För att nå våra högt uppsatta företagsmål och visioner behöver vi talangfulla individer ombord. Individer som kan vara med och leda Volvo Cars mot en framgångsrik framtid. Under 18–24 månader kommer du att arbeta på flera olika avdelningar inom organisationen, både i Sverige och globalt, och därmed få en omfattande insikt i vårt företag, vår kultur och våra värderingar. Tillsammans bygger vi din personliga utvecklingsplan, helt och hållet framtagen baserat på dina styrkor och dina ambitioner. 

Volvo Cars Engineering Graduate Programmes

Vill du hjälpa oss att skapa nästa teknologiska genombrott? Då passar säkert vårt Graduate program för ingenjörer. Sök till ett av våra specialistprogram där du kan välja mellan Mechanical Engineering, Software Engineering och Computer Aided/Simulation Driven Engineering. Som en Engineering Graduate blir du en del av utvecklingsarbetet kring Volvo Cars framtida teknik och du kommer samtidigt ta fram ledande designlösningar som förbättrar och förenklar livet för miljoner människor.

Under det tvååriga programmet deltar du i spännande projekt tillsammans med vår forsknings- och utvecklingsavdelning. Programmet är utformat för att stötta dig i dina ambitioner att utvecklas som ingenjör, med utvecklingsaktiviteter som fortbildning, arbetsrotationer och grupprojekt.

Få mer information på: volvocars.com/career

linkedin.com/company/volvocars

facebook.com/volvocargroup


Sök till Global Graduate Programme i november 2017 

Sök till Engineering Graduate Programmes i jan/feb 2018

Programstart i september 2018


Dela artikeln

Journalist

Mats Carlbäck

Fler artiklar