Weekly News

Forsåker FASTIGHETER

Tre mest intressanta byggprojekt i Västra Götaland

RegionCity – den stationsnära staden

Mitt i centrala Göteborg ligger centralstationen som ett nav i den västsvenska tillväxtnoden. Nya RegionCity är tänkt att bli en mötesplats som skapar mervärde.

Det är lätt att ta sig såväl till som från RegionCity. Vid Göteborgs Centralstation strålar stadens nya och gamla stadsdelar samman där livliga gator, butiker och allmänna platser inbjuder till möten. Platsen är även kärnan i regionens kollektivtrafik, hit anländer besökare och hemvändare från hela Västra Sverige. RegionCity är sprunget ur mötet mellan Västsvenska Paketets infrastruktursatsning och Göteborgs Stads Älvstadsvision. Just nu är Jernhusen i full gång med att utveckla området.

Tanken är att omdaningen av RegionCity ska medföra en ökad rörlighet, tillgänglighet, innovation, långsiktig hållbarhet och fler mänskliga möten, vilket ska leda till en ökad tillväxt i hela västra Sverige. I området kommer besökaren att finna såväl butiker och ett stort resecentrum, som kontor, bostäder och mötesplatser inomhus och utomhus. I gatuplanet får lokalerna blandade funktioner och mot himlen reser sig områdets första höga byggnad: Jubileumstornet. Tornet rymmer toppmoderna mötes- och arbetsplatser och lägger grunden för Västsveriges nya affärsdistrikt. Jubileumshallens terrass passar utmärkt för mingel och affärsnätverkande och restaurangen erbjuder oslagbar utsikt över Vinga fyr och solnedgångar som saknar motstycke.


Karlatornet

Det expansiva området Lindholmen växer och blandas upp med ett flertal nya kvarter i Karlastaden. Områdets mest spektakulära byggnad blir utan tvekan Karlatornet.

I Karlastaden samsas bostäder, kontor, affärer, förskolor, skolor, vårdcentral och allt annat som man kan tänkas behöva. Just nu skapas en stadsdel full av liv och rörelse. Området nås enkelt med kollektivtrafik och ytterligare transportlösningar planeras. Ett tänkbart, nytt transportmedel är linbanan, som, om den blir verklighet, snabbt och smidigt tar passageraren över älven. Lindholmen Science Park med många svenska och internationella företag, ligger alldeles intill Karlastaden och erbjuder jobbmöjligheter inom mängder av branscher. 

Högt över Karlastaden kommer Karlatornet att resa sig som ett futuristiskt landmärke. Karlatornet slår med sina 240 meter Malmös Turning Torso och blir därmed Nordens högsta byggnad. I Karlatornets nedre del kommer det att finnas ett stort hotell med restaurang och bar. På våning fem till 72 planeras 600 lägenheter i olika storlekar och grad av exklusivitet. Den karaktäristiska mittendelen av tornet kallas för Twisten. Här får lägenheterna stora fönsterpartier från golv till tak och djupare balkonger. Varje planlösning i twisten är unik och flera av lägenheterna får spännande vinklar och vrår. De boende i tornets alla delar bor i toppmoderna lägenheter, designade av framstående arkitekter, med tillgång till gym, pool och unik service. Det kommer att gå att beställa upp middagen, skicka ner tvätten eller få städat inför festen. Gemensamhetsytor som skybar, takterrass och hotellbar inbjuder till en social tillvaro. 


Forsåker

Vid Mölndalsån, nedanför Kvarnbyn, ligger det gamla bruksområdet Forsåker. Här har det funnits verksamhet ända sedan medeltiden. Produktionen har skiftat i karaktär, men alltid kretsat kring kraften i Mölndalsån, som har en fallhöjd på 48 meter uppifrån Kvarnbyn ner till bruket. I samma veva som Göteborg bildades på 1600-talet sköt produktionen i kvarnarna i höjden. Den växande stadens befolkning behövde mjöl, socker och linolja. 1653 började papperstillverkningen, som skulle komma att bli Forsåkers signum. Produktionen tog rejäl fart och på 1800-talets mitt blev Kvarnbyn industrialiserad och såg en enorm ekonomisk utveckling. I slutet av samma sekel startades det första vattenkraftverket i ån. Familjen Wallenberg köpte upp fabrikerna i slutet på 1800-talet och startade Papyrus som år 1945 sysselsatte 1 200 personer och blev en av juvelerna i Wallenbergs industrikoncern.

Mer än hundra år senare bygger MölnDala Fastighets AB, tillsammans med en handfull privata aktörer, ett nytt Forsåker. Där tanken är att knyta samman Kvarnbyn med Mölndal Centrum och erbjuda unikt boende i en miljö där historiens vingslag är ständigt närvarande. En del av det gamla har fått ge plats åt ny tomtmark, medan en del av industribyggnaderna ska stå kvar och rustas upp för att bevara områdets historia. Fortfarande råder en stark bruksanda bland ortsborna och många känner fortfarande stolthet över bruket. Den nya stadsdelen kommer till att innehålla cirka 3 000 bostäder och mer än 100 000 kvadratmeter med verksamheter. Just nu ligger detaljplanen ute på samrådsutställning och konsortiet tittar på vilka verksamheter som ska fylla de gamla bruksbyggnaderna.

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar