Weekly News

Tre mässor i ett på Malmömässan i Hyllie

Fastighetsmässan 2018 i Malmö den 24–25 januari fokuserar på teknik för hållbarhet, smarta lösningar och säkerhetsfrågor i en orolig tid. Det avspeglas också i det digra seminarieprogrammet.

2018-års mässa i Malmö går den 24–25 januari på Malmömässan i Hyllie. Fokus är underhåll, drift, förvaltning, energi, miljö och säkerhet. Parallellt arrangeras Elmässan och Skydd&Säkerhet med över 250 utställare totalt.
– Vi har en stark inriktning på teknik inom fastighetssektorn och vi vill vara en arena för affärer för de som arbetar med drift och förvaltning. Förra gången mässan gick i Malmö hade vi cirka 7 000 besökare. Det tycker vi är bra och vi hoppas naturligtvis att det överträffas den här gången, säger Petra Wohner, projektledare för fastighetsmässorna inom Easyfairs.

Här är några av de totalt 55 seminarietalarna:

• Henrik Mitelman, egenföretagande analytiker och krönikör i Dagens industri talar om omvärldsanalys, konjunktur och globala megatrender. Så här säger han inför mässan:
– Vi blir fler, fetare och äldre. Dessutom växer bara städerna. Det ändrar allt för fastighetsbranschen. Egentligen vill jag bara tillverka hissar. Tänk vilka möjligheter!
Han tror starkt på Skånes möjligheter med många spännande företag, men oroas också över den svenska utvecklingen:
– Nu byggs det som tusan och det är kul, men reser man hus på rätt ställen? Får vi en överhettning? Man kan inte kombinera en krisränta med en boomande ekonomi.

• Peter Eriksson, Bostadsministern lyfter frågor om framtiden inom bostadsmarknaden och vad som är utmaningen att hålla byggtakten.

• Lennart Weiss, Kommersiell direktör vid Veidekke talar kring social bostadspolitik i en efterfrågestyrd bostadsmarknad.

• Förre moderatledaren och skåningen Bo Lundgren talar om Sverige i en osäker värld.

• Dragan Neskovski och Peter Rothstein från Sweco orienterar om begreppet BIM och den smarta staden.

• Anna Wiking, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Syd talar om hur framtidens städer kan lyckas.

• MKB:s VD Terje Johansson, fastighetschef Anna Lilja och miljöstrateg Jenny Holmqvist samtalar kring hur trygghet, miljö och fastighetsekonomi kan hänga ihop.

• Terrorexperten Hans Brun talar om sambanden mellan stadsplanering, integration och säkerhet mot terrordåd.

På fastighetsmässan delas också ut ett pris till Sydsveriges smartaste fastighet.
– Fokus för tävlingen ligger på hur vi kan använda teknik för ett hållbarare samhälle. Det kan vara smartare energisystem, materialval konsumentanpassade lösningar för minskad energianvändning, säger Petra Wohner.

Nytt för årets mässa är att arrangörerna avsatt ett område för park och grönområden. Här visar ledande leverantörer de senaste nyheterna och trenderna inom bland annat bänkar, lekplatser, växter, plantering, avfallshantering med mera.
På Skydd&Säkerhet arrangeras också flera aktiviteter. Ett spännande arrangemang är hur duktiga spårhundar söker upp farliga sprängmedel. Hundarna är otroligt effektiva och snabba. Deras känsliga nosar och specialträning ger dem förmågan att snabbt påvisa förekomsten av explosiva ämnen, även i mycket små mängder. Ett hundekipage från Securitas Sverige visar i park- och grönområdet hur en sökning går till.

Ytterligare en spännande uppvisning på scen är när Anders Nilsson, IT-säkerhetsexperten i realtid visar ett live hack och processen hur man tar över ett bankkonto.
Andra seminarier belyser riskerna med smarta fastigheter och debatterar trygghet i segregerade områden.
– Sammanfattningsvis kan vi erbjuda tre mycket innehållsrika och matnyttiga mässor för de tre sektorernas branschfolk, allt helt kostnadsfritt konstaterar Petra Wohner till sist. 

Dela artikeln

Journalist

Fredrik Dhejne

Fler artiklar