Weekly News

Lars Ingeberg, chef Medborgarservice & näringslivschef Tierps kommun SAMHÄLLSUTVECKLING

Tierps kommun – Närhet, snabba handläggningstider och gott bemötande

Tierps kommun kännetecknas av befolkningsökning, expansion och byggnadstillväxt. Både kommunen och privata aktörer investerar och driver tillväxten.

"Närheten till storstadsregionen, E4:an, bra kommunikationer med tåg med en timme till Stockholm, under en halvtimme till Gävle och Uppsala, samt 44 minuter till Arlanda är en bidragande orsak till tillväxt"

– Vi kommer från kommunens sida att investera en halv miljard årligen i denna tillväxt, utöver de privata investeringar som görs, säger Lars Ingeberg, chef Medborgarservice och näringslivschef på Tierps kommun.

Förra året blev Tierps kommun utsedd av Syna till kommunen med bäst tillväxt i Uppsala län. Ett bevis på att det går bra för kommunen och företagen. En del av tillväxten tror Lars har att göra med att man befinner sig i en expansiv region. 

– Närheten till storstadsregionen, E4:an, bra kommunikationer med tåg med en timme till Stockholm, under en halvtimme till Gävle och Uppsala, samt 44 minuter till Arlanda är en bidragande orsak till tillväxten. 

Utöver ett gynnsamt läge har kommunen också jobbat aktivt för att främja företagsklimatet. Vägen till en kontakt, en etablering eller stöd genom ett kundcenter som tar emot kunderna, medarbetare som alltid arbetar för ett bra bemötande, korta handläggningstider på bygglov och ett team som jobbar med att ge bra stöd till företagare är några exempel. Siggbo Företagspark har redan en hel del etablerade företag och dessutom planlagd mark som är färdig för försäljning. Närheten till en större stad ger investeringsmöjligheter för bolag som vill vara nära storstadsregionen men vill ha ett bättre pris. Just nu byggs Sveriges största inomhushall för motocross, med invigning i augusti, som en utökning av den populära inriktningen motocross på gymnasiet som finns i Tierp. Detta har gett ringar på vattnet, familjer och företag med motocrossintresse vill nu etablera sig i kommunen. 

Även på byggfronten är det högtryck. 

– Vi har sett stort intresse från byggherrar och exploatörer. En helt ny stadsdel, Siggbo trädgårdsstad, med 450–500 bostäder tar form. Karlholms strand, där en privat aktör förvandlar ett gammalt strandnära industriområde till bostadsområden med strandtomt, hotell, restauranger, verksamhetslokalerlokaler, båthus, och marinor, är ett annat exempel på ett nytt område, som blir ett bra tillskott till kommunen och även viktig för båttrafiken på kuststräckan mellan Gävle och Öregrund, med 600–700 bostäder, avslutar Lars. 


Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar