Weekly News

Språngbräda till karriären

Det är inte alltid man lyckas med konststycket att hitta ett jobb där man lyckas förena två passioner på ett naturligt sätt. Men Saabs traineeprogram hjälpte Johan Landin att göra just detta – både ett livslångt flygintresse och det betydligt färskare intresset för affärslivet är nu viktiga och avgörande komponenter i Johans roll som marknadsansvarig för Saab Digital Air Traffic Solutions.

”Det är som att spela i landslaget

Det känns helt fantastiskt är få jobba med digitala flygtrafiklösningar. Svensk spjutspetsteknik på en internationell arena – precis som att spela i landslaget, menar Johan Landin och utvecklar:
– Saab är ett litet storföretag, i alla fall globalt sett, men vi har en mycket bred verksamhet med produkter i absolut världsklass. Gripen är väl ett tydligt exempel på hur ett företag från lilla Sverige gör avtryck globalt, hur vi faktiskt alltid ligger i framkant.

Med åren har traineeprogrammet utvecklats. Det nuvarande, Saab Graduate Leadership Programme, inkluderar bland annat deltagare från Saab internationellt i ett och samma program och är ännu mer inriktat på förändringsledning. I Johans fall har traineeprogrammet varit en viktig del i karriärsutvecklingen. Det gav honom en möjlighet att hyfsat snabbt och effektivt komma in i organisationen och få en tydlig bild av hela verksamheten.
– Det är verkligen en unik möjlighet. Man får lära känna bolaget på ett oöverträffat sätt som annars skulle ta många år, förklarar Johan som själv deltog i Saabs allra första traineeprogram som startade 2003.

Samtidigt finns det vissa saker man som trainee måste beakta oavsett inom vilket företag man gör sin traineeperiod, och där är Johan väldigt tydlig:
– Man måste ha en stor portion tålamod. Programmet förser en med en fantastisk plattform att stå på, en grund att utvecklas från, men man blir inte Vd direkt efter avslutat traineeprogram. Samtidigt har man alla möjligheter att med hårt och engagerat arbete komma väldigt långt i sin karriär tack var den gedigna kunskap och den erfarenhet man fått under tiden.

Även om en hög framtida chefsposition troligen lockar många att söka till traineeprogram erbjuder till exempel Saabs flexibla och mångfacetterade program även andra möjligheter – också för den som inte nödvändigtvis vill hamna i en ledande chefsposition.
– Genom att man får en översiktsbild av företaget ökar möjligheterna att hitta det där specifika som man verkligen vill jobba med och specialisera sig på. Den chansen får man här, något man annars kanske måste pröva sig fram till under år av olika jobb inom olika avdelningar, säger Johan, som själv har hittat just det han vill arbeta med.

Samtidigt har Saabs traineeprogram i Johans fall bidragit med en rad positiva faktorer, som annars hade varit svåra att förskansa sig. Omväxlingen och rotationen, som är en central del av traineeprogrammet, har byggt upp ett enastående nätverk, något som är viktigt för en lyckad karriär.

– Den delen ska man inte förringa, den betyder mycket. Samtidigt gav det oss en möjlighet att lära känna oss själva på ett sätt som annars kanske aldrig blir av. Detta kryddat med den ledarskapsutveckling vi fick med oss, gör att man känner sig ganska redo att ta sig an betydande och mer ansvarfulla poster efter avslutat program, menar Johan.

Att det blev just Saabs traineeprogram för Johan beror till stor del på kopplingen mellan spetsteknik och den globala marknad Saab jobbar på.

Ett traineeprogram är dock inget självspelande piano, det kräver att man tar det på allvar och till fullo utnyttjar den chans som erbjuds.

– Det krävs givetvis att man är nyfiken och aktiv för att ta till sig allt det man ställs inför. Förmågan eller i alla fall viljan att arbeta i grupp och utveckla detta är också viktigt för att lyckas som trainee, tycker Johan som vill framhäva ytterligare fördelar med Saabs traineeprogram:
– Man blir väldigt väl omhändertagen och det finns en inbyggd trygghet i programmet tack var just det.

Det kan faktiskt vara en avgörande faktor när det gäller att hitta sin plats i det globala företaget. Allt är inte alltid givet när man laddad med kunskap från universitet ska prova sina vingar – då kan det vara skönt att känna sig som en del av något större. 

Dela artikeln

Journalist

Mats Carlbäck

Fler artiklar