Weekly News

Tre kompetensmässor som lockar i höst

 Sofie Täppmark, Projektledare, Ekonomi & Företagsmässan

Vad fokuserar mässan på?
– Ekonomi & Företag är mässan för nytänkande och kompetensutveckling inom ekonomi och företagande. Här möts ekonomer, företagare och utställande företag för att nätverka, utbyta kunskap och göra affärer. Besökarna har möjlighet att ta del av branschnyheter, trender och knyta nya kontakter. Parallellt med programmet finns även utställningen där över 100 utställare presenterar produkter och tjänster till stöd för besökarna

Vilka besökare tror ni kommer?
– Vi välkomnar ekonomer, företagare och ledare från näringslivet. Besökarna har yrkesroller som redovisningskonsult, ekonomichef, controller, löneadministratör, IT-ansvarig och ägare.

Har ni några särskilda föreläsare ni vill lyfta fram?
– Årets program har en väldigt bra bredd och besökarna kan lyssna till äventyraren Aron Andersson, entreprenören Michel Issa, forskaren Askhan Fardost och Anna Felländer från Digitaliseringsrådet. Självklart har vi även experter från Skatteverket, Björn Lundén Information, Srf konsulterna, Tholin & Larsson och Wolters Kluwer med flera på plats.

Är det några förändringar jämfört med förra året?
– Parallellt med Ekonomi & Företag lanseras i år EKOFF - mötesplatsen för ekonomer och beslutsfattare inom den offentliga sektorn. Det kostnadsfria programmet lyfter det senaste inom digitalisering, verksamhetsutveckling, ledarskap och nya lagar för dem som arbetar inom stat, myndighet och kommun.


Sandra Wahlgren, Projektledare Sacos studentmässor i Stockholm och Malmö


 Vad fokuserar mässan på?
– Saco Studentmässor fokuserar på studievalet efter gymnasiet. Där finns både svenska och utländska universitet och högskolor, yrkeshögskolor, folkhögskolor och privata utbildningar. Du träffar även arbetsgivare, myndigheter och vägledande organisationer på mässan. Dessutom har vi ett fullspäckat seminarieprogram där du kan få allt från inspiration till fakta om olika utbildningar och yrken.

Vilka besökare tror ni kommer?
– Mässorna vänder sig till alla som ska välja en eftergymnasial utbildning. Först och främst besöks mässan av gymnasieelever i årskurs tre och oftast bokar skolan biljetterna och planerar in en ledig dag för mässbesöket. Vi har också en hel del besökare som kommer på egen hand, det kan vara ungdomar som har jobbat några år och vill börja studera nu.

Har ni några särskilda föreläsare ni vill lyfta fram?
– Sacos förbund är experter på sina yrkesområden och deras seminarier om olika yrken brukar vara väldigt uppskattade. Mässans stjärna är ändå studievägledaren Ingmar Andersson som är oerhört inspirerande när han berättar om hur man kan tänka kring sitt studieval och hur man får en effektiv studieteknik.

Är det några förändringar jämfört med förra året?
– Det är främst Torget, där vi har samlat alla myndigheter och andra neutrala informatörer. Saco med förbunden finns också där och bjuder bland annat på kaffe. Man kan definitivt inte missa det, det är stort med konstgräsmatta, parkbänkar och cafémöbler och torgstånd istället för montrar. Anders Åkerman, VD KompetensGruppen Kompetensveckan i Stockholm

Vad fokuserar mässan på framför allt?
– Kompetensgruppen har arrangerat Kompetensmässan i 28 år. I år blir det ett annorlunda upplägg som kan beskrivas som en kombination av Kompetensmässan och Almedalen. Vi kallar den Kompetensveckan och det blir seminarier på olika platser i centrala Stockholm, exempelvis World Trade Center och Waterfront. Under mässdagarna arrangeras seminarier om ledarskap, organisations- och kompetensutveckling för företag och organisationer.

Vilka besökare tror ni kommer?
– Vi vänder oss till beslutsfattare, chefer, HR, utbildningsansvariga i företag och offentlig sektor.

Har ni några särskilda föreläsare ni vill lyfta fram?
– Flera av seminarierna arrangeras i samarbete med olika chefsnätverk och samtidigt finns möjligheten att prova på hur nätverken fungerar för erfarenhetsutbyte och kunskapspåfyllnad. En stor nyhet i år är att Framtidsnätverket med framtidsgurun och trendforskaren Bengt Wahlström lanseras på Kompetensveckan.

Är det några förändringar jämfört med förra året? 
– Kompetensveckan blir en utveckling av Kompetensmässan och det ger möjligheter att samarbeta med olika utvalda aktörer. Eftersom vi har ett flertal bokade lokaler hela veckan kan seminarierna rymma många deltagare och det finns möjlighet för arbetsgrupper att sprida ut sig över flera dagar. 


Dela artikeln

Journalist

Fler artiklar