Weekly News

Christine Dahlman, PR-ansvarig för ELFA i Norden FASTIGHETER

Rensa i röran med bra förvaring

Var är nycklarna? Har någon sett mina solglasögon? Var sjutton är telefonladdaren? Oordning i våra hem påverkar oss mer än vi tror och att ständigt behöva leta efter grejer skapar friktion och frustration.

”Att tänka till och planera sin förvaring är väl investerad tid.” 

Nyckeln till att hålla ordning i prylhavet är funktionella förvaringslösningar. Detta var innovatören och ingenjören Arne Lydmar väl införstådd med redan på 1940-talet, då han grundade företaget ELFA och skapade deras förvaringssystem som med tiden utvecklats till en modern klassiker.

Christine Dahlman, PR-ansvarig för ELFA:s nordiska marknader, menar att bra förvaring förbättrar människors livskvalitet.

– Vi vill förbättra människors vardag med kreativa och intressanta förvaringslösningar och vi utvecklar ständigt nya koncept som kombinerar funktion med kvalitet och design, säger hon.

Christine menar att tiden man investerar i att skapa smarta system och strukturer är väl investerad, då man sedan slipper lägga tid och energi på att leta efter saker jämt och ständigt. Det kan låta enkelt, men ändå är det många som brottas med att skapa ordning och reda.

Så vad är egentligen hemligheten? Christines viktigaste råd när det gäller förvaring är att rensa i röran.

– Alltför mycket saker blir övermäktigt även om man har en väl tilltagen förvaring. Rensa bort det du inte behöver och skapa sedan en logisk struktur så att du enkelt och snabbt hittar vad du behöver. Var sak på sin plats, det är regel nummer ett, säger Christine.

Att investera i ordning och reda är också en investering i husfriden. ELFA har under flera år tagit fram rapporter om svenskarnas förvaringsvanor och har kunnat konstatera att ett stökigt hem skapar konflikter och problem hemma, något som var ännu tydligare i Sverige än i övriga nordiska länder.

– Vi svenskar är de som bråkar mest och gör flest onödiga inköp till följd av oordningen hemma, säger Christine Dahlman.

De flesta som har det stökigt hemma har försökt skapa ordning otaliga gånger, men gett upp längs vägen. När allt är en enda röra är det lätt att känna sig överväldigad. Så hur ska man ta sig an sin förvaring, när man inte ens vet var man ska börja? Christines tips är att ta en sak i taget.

– Ett vanligt misstag är att konfrontera alla högar och att börja rensa överallt samtidigt. Du måste inte göra allt på en gång, sätt upp delmål i stället. På så sätt känns uppgiften inte lika övermäktig.

Styrkan hos ELFA:s produkter är att de är komponentbaserade, vilket gör att du kan skapa lösningar som passar just för dina specifika behov. Något som särskiljer ELFA:s produkter på marknaden är att allt passar ihop – hyllor och bärlister som är 30 år gamla är fortfarande kompatibla med de nya produkterna.

– Just bärlisten är en genialisk produkt. När bärlisten är på plats är det bara att hänga upp och snäppa i alla andra komponenter — enkelt, snabbt och helt utan verktyg, säger Christine Dahlman.

Andra företag som specialiserat sig på smart förvaring är IKEA och Granit. IKEA har ett stort utbud av garderobslösningar och hyllsystem, medan Granit fokuserar främst på förvaring av småprylar och bland annat säljer snygga och smarta lådor, burkar och kontorsartiklar.

Fakta

Faktaruta

Christine Dahlmans bästa tips:

1. Rensa rejält! Kasta, sälj eller skänk bort sådant du inte behöver.

2. Planera garderoben och organisera den utifrån säsong.

3. Var sak på sin plats – skapa en logisk struktur.

4. Utnyttja döda utrymmen till förvaring.

5. Följ sedan strukturen du skapat.

Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar