Weekly News

Kenneth Nilshem REGIONER

Norrland är fantastiskt!

Norrland, en geografiskt avgränsad stor yta bestående av de fem nordligaste länen; Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg. Det handlar om 58 procent av Sveriges totala yta och 1,2 miljoner människor.

"Norrland har sina norrlänningar, de mänskliga resurserna och sina naturresurser."

Norrland har kustland och inland, levande landsbygd, tätorter och glesbygd. Norrland är absolut inte ett. Det är stora skillnader gällande exempelvis klimat, natur och dialekter. Det finns expansiva orter och det finns utflyttningsbygd. Under 2014 var det dock fler som flyttade till Norrland än från och det har inte hänt på länge. Olikheterna är många, de goda förutsättningarna är fler och möjligheterna otaliga.

Norrland har sina norrlänningar, de mänskliga resurserna och sina naturresurser. Styrkor som skogen, malmen och vattenkraften finns här. Inkomsterna kommer dock sällan Norrland till gagn. De värden som produceras i bygderna och fastighetsskatten från anläggningar för vattenkraft, vindkraft och gruvnäring måste stanna lokalt. Det finns företag som utvinner och förädlar skogen och malmen på plats i Norrland, på så sätt stannar också pengarna här. Det är föredömligt!

Norrland behöver inte bara pengarna som utkomst av naturresurser ger utan också den kompetens som finns hos alla människor, de som bor här och alla de som kan tänka sig att flytta hit. Norrland har goda förutsättningar för människor och företagande!

I Norrland finns många levande småorter. Det är viktigt att grundläggande service stärks och utvecklas i hela landet. Hög livskvalitet och försörjning tillsammans med god service och bra infrastruktur är Norrlands bidrag till ett växande Sverige.

År efter år hamnar norrländska kommuner på toppnoteringar till utmärkelsen Årets friluftskommun. Bakom priset står Naturvårdsverket, Sveriges kommuner och landsting, Svenska Ekoturismföreningen och Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening. Utmärkelsen är ett kvitto på många kommuners och företags strategiska arbete, men visar också på de fantastiska förutsättningar som finns i den norra landsänden. Norrland har en fantastisk natur och en enastående kultur!

I dag kommer många flyktingar och migranter till Sverige. Vi norrlänningar ställer en del av vårt hopp till alla dem som kommer till oss i norra Sverige. Måtte de trivas med oss och hos oss, så bra att de stannar. Norrlands befolkning kan och behöver bli större. Vi behöver påfolka Norrland!

Fakta

Kenneth Nilshem

Norrlandsförbundet

Dela artikeln

Journalist

Ledare Framtidens Norrland

Fler artiklar