Weekly News

Miljötänk i fokus när 
stordalen expanderar

Hotellägaren Petter Stordalen, ägare till Nordic Choice Hotels, vill inte gå i pension. I stället vill han bygga fler lyxhotell i Danmark.

There’s no business on a dead planet.

Att gå från att sälja solmogna jordgubbar i sin fars butik till att äga jättelika hotell runt om i hela Norden är något som Petter Stordalen kan skriva på sitt CV. Han äger bland annat Nordic Choice Hotels. Även om han nått ända till toppen av karriärstegen är hans affärsfilosofi den samma som när han stod bakom disken till jordgubbskiosken.
– Jag har lärt mig jordgubbsfilosofin av min far, att du ska få ut det bästa möjliga av det du har. Det synsättet har jag levt efter. Det spelar egentligen ingen roll vad du gör, bara du gör det bra. Konkret betyder det ansvar och ansvar är inte bara något du får. Det är något som du också tar, säger Petter Stordalen.

Petter Stordalen menar att han med sin ställning har ett ansvar för världen. För honom handlar det inte om att bara ha större inkomst än utgifter. Han vill gärna att Nordic Choice Hotels blir Nordens bästa hotellkoncern, och han vet också att det med det följer ett socialt ansvarstagande och ett ansvar för miljön.
– Vi ska vara en bra förebild. Det handlar om att förändra den kapitalism som vi ser i dag, som ofta nästan alltid bara handlar om tillväxt. Om man vill vara ett ansvarstagande företag ska man vara rädd om planeten.
– There’s no business on a dead planet, säger Petter Stordalen, som ser sig själv som en miljökämpe.

En stor mångfald i verksamheten är också viktig. Nordic Choice Hotels har medarbetare från fler än 170 länder som talar olika språk och tillhör olika religioner. Det, menar Petter Stordalen, bidrar till att göra verksamheten starkare.
Norrmannen, som ligger på förstaplats i både Sverige och Norge på hotellfronten, bygger två nya hotell i Danmark. Det ena i den gamla Centralposten på Tietgensgade i hjärtat av Köpenhamn. Det andra på Köpenhamns flygplats Kastrup, där Hilton-hotellet togs över av Clarion Hotell i april, och ska utökas med ett Comfort Hotell med 500 rum och en stor konferensarena.

Ett alldeles speciellt Clarion Hotell öppnar år 2021 då Nordens högsta byggnad Karlatornet står klar i Göteborg. Samma år invigs ett hotell i Mölndal, där Quality-hotell fått klartecken att omvandla Krokslätts Fabrikers industrilokaler till en 21 våningar hög hotellbyggnad.
– Vi vill inte efterlikna andra hotellkedjor som har ett koncept med samma möbler till samma rum på alla platser där de finns. Det kan nog vara så att de tjänar mer pengar än vad vi gör. Men tänk om det bara fanns en sorts bil och en slags mobiltelefon? För mig är det helt otänkbart.

Enligt Petter Stordalen ska varje hotell vara unikt och spegla pulserande liv. Det ska inte bara vara ett varumärke. Nordic Choice Hotels består av tre hotellkedjor och över 20 fristående hotell. Det ska finnas en konstnärlig atmosfär och olika upplevelser beroende på var man befinner sig.
– Man ska få samma känsla som man får när man ser New Yorks skyline eller går en promenad i Paris vackra kvarter. Hotellet ska ge dig ett bra Instagram-moment som du gärna vill dela med din familj och dina vänner, avslutar Petter Stordalen.

Fakta

• Petter Stordalen och hans fru Gunhild står bakom ”The Stordalen Foundation”, för ett långsiktigt hållbart näringsliv.

• Nordic Choice Hotels var den första hotellkoncern som förbjöd rökning

• Hotellen serverar enbart ekologiska ägg och ekologiskt kaffe

• Samtliga hotell i kedjan är certifierade enligt ISO 14001. Reviderad: Christine Brorsson

Dela artikeln

Journalist

Ida Østerlund

Fler artiklar