Weekly News

Malmö är värd för Global vindkraftskonferens

Den 12–15 juni arrangeras World Wind Energy Conference (WWEC) i Malmö. Konferensen har sedan 2002 arrangerats på olika platser runt om i världen. 

Arrangörer är WWEA, World Wind Energy Association, i samarbete med en nationell organisation, som i år är Svensk Vindkraftförening. Temat är ”vindkraft för alla” – Popular Participatory Power.

– Det handlar om att alla kan bidra till vindkraftsutvecklingen i Sverige och globalt. Till skillnad från i många andra länder, där energiproduktionen är statligt ägd, kan man i vårt land som både företag installera egen vindkraft och som privatperson investera i antingen andelar i vindkraftskooperativ. Man kan beställa grön el via sin elleverantör eller att skaffa ett eget gårdskraftverk, säger Ulla Hedman Andrén på Svensk Vindkraftförening.

Även om föreningen främst har som syfte att främja vindkraft, understryker Ulla hur viktigt det är för utvecklingen att förnybara energikällor samarbetar. Just solenergi är ett bra komplement till vindkraft. De ser även med förhoppning hur utvecklingen av allt mer kraftfulla batterier ska förbättra lagringsmöjligheter för denna typ av energikällor.

Att konferensen hålls i just Sverige är frukten av långa uttagningar och att det blev Malmö är ingen slump. I dag anses Malmö vara en av världens grönaste städer och ofta gästas staden av delegationer utomlands ifrån som vill titta på exemplariska lösningar för såväl grön energi som transport.

– Tillgängligheten är en av konferensens styrkor i Malmö, man kan lätt ta sig dit med gröna tåg och åka buss på biobränsle för att ta sig fram i staden och arrangemanget hålls i Malmö Live, en miljövänlig konferensanläggning. 

Programmet blir späckat – den 12 juni öppnar energiminister Ibrahim Bailan konferensen och Islands förre president Olafur Ragnar Grimsson.

Sammanlagt har man lyckats samla 100 talare från 40 länder och satt upp en utställning för de företag som vill visa upp sig i monterform för besökarna. Energimyndigheten kommer att vara med i programmet och som sponsor. Trots att konferensen hålls i Sverige är den internationell och det förväntas komma besökare från hela världen. Det är fem år sedan konferensen hölls i Europa senast och första gången någonsin som den arrangeras i Sverige. 

– Vi vill sätta Sverige på kartan, vi är ett föregångsland när det gäller grön energi och hållbart tänk.

Det blir flera spännande paneldebatter, bland annat en nordisk panel, som kommer att diskutera vindkraftsbranschens utmaningar med låga elpriser och certifikatpriser. Vid sidan om vår egen svenska förening deltar de danska, norska och finska vindkraftsföreningarna debatterar och delar med sig av hur de löst linkande problem och utmaningar i respektive land. 

– Vinden och solen känner inga landsgränser. Det gäller överlag att samarbeta över regioner, det är nyckeln till framgång, säger Ulla.

Utöver själva konferensen erbjuds även studiebesök. Det blir en guidad tur i Bo01, där besökarna får inblick i områdets energismarta hus, samt hur man lever i ”The city of tomorrow”. Ännu ett studiebesök kommer att förläggas till Enercons nya torntillverkning i Landskrona samt Middelgrund Offshore park. 

– Konferensen handlar om att lära sig nytt, skaffa ny kunskap och icke att förringa, nätverka med andra inom vindkraftssektorn eller med ett intresse för förnybar energi. Vi ser att dessa möten kommer att ge positiva effekter under väldigt lång tid framöver, avslutar Ulla.


Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar