Weekly News

Emil "HeatoN" Christensen bor och driver företag i Landskrona REGIONER

Landskrona – en uppstickare i Öresundsregionen

Landskrona är en stad i stark förändring. Under de senaste åren har en rad viktiga förändringar genomförts och idag präglas kommunen av en bubblande kreativitet och företagaranda. Landskrona är högintressant för etablerare och flera starka Landskronaföretag satsar och expanderar kraftigt. 


Allt fler företagare upptäcker nu fördelarna med att bo och driva företag i Landskrona. Det är en charmig stad vid havet med en väl utvecklad infrastruktur, belägen mitt i en tillväxtregion med ca 4 miljoner invånare och 12 universitet. Emil ”HeatoN” Christensen är grundaren bakom företaget Ninjas in Pyjamas och världskänd inom e-sport. Många känner även igen honom från Mästarnas mästare på SVT.

- Landskrona är Sveriges fibertätaste kommun, vilket är extremt bra och vitalt för vår verksamhet, säger Emil. 


På den idylliska
lilla sagoön Ven, som ligger mitt i Öresund utanför Landskrona, är det världsberömda destilleriet Spirit of Hven beläget. På Ven kan man njuta av den pittoreska landsbygden och den vackra naturen, samtidigt som närheten till såväl Danmark och Sverige och en rad storstäder och universitet skapar goda förutsättningar för framgångsrikt företagande.

- Vi ligger mitt i Europa med Danmark på ena sidan sundet och Sverige på den andra. Närheten till Stockholm och Köpenhamn är en stor fördel samtidigt som tillgången till lokala råvaror är helt naturlig för oss här, säger Anja och Henrik Molin, grundarna till destilleriet. 

Spirit of Hven är inte bara ett destilleri, utan även ett hotell, en gourmetrestaurang och en pub som serverar över 500 olika sorters whisky, bland annat flera egna sorter som belönats med en rad priser och utmärkelser.


Spirit of Hven

Att dagens Landskrona kännetecknas av sitt goda företagsklimat är något som Mats Ekeroth, vd på Alfdex, skriver under på.

– Vi tog kontakt med kommunen när vi behövde nya lokaler och vi fick en mycket god respons och hjälp. Landskrona är en väldigt vacker stad som befinner sig mitt i en väldigt spännande och positiv utveckling, säger han. 

Juan Vargues är vd för Assa Abloy Entrance Systems och han instämmer i berömmet. Han poängterar även hur nära Landskrona ligger Köpenhamn och Kastrup.

– Här kan vi fånga upp kompetent arbetskraft både från närliggande svenska universitetsstäder och från Danmark. Närheten till en stor internationell flygplats är av avgörande betydelse för oss, säger han. 

Reklambyrån Moob hör till det senaste årets nyetableringar i Landskrona, och de har nu hunnit rota sig i Fröfabrikens lokaler. Fröfabrikens Creative Space drivs av Landskrona stad i Weibulls gamla lokaler. Här har totalt 35 000 kvadratmeter industriyta omvandlats för att erbjuda en plattform för kreativitet, konst och produktion av olika slag. När företagets tre delägare för snart ett år sedan slog ihop sina dåvarande verksamheter och startade Moob så såg de mest Landskrona som en första anhalt, men idag är tankarna på att flytta till större städer som bortblåsta. 

– Vi blev otroligt imponerade över vad vi mötte här. Framåtandan, öppenheten, viljan att växa och förändra. Företagare som är positiva till det nya som sker. Vi kom lätt in i staden, fick bra kontakter och möttes med öppna armar, berättar David Elg.

Landskrona har på bara några år utvecklats till en stad som sjuder av kreativitet och entreprenörskap och kommunen satsar hårt på att skapa en grogrund för både nya och gamla företag. 

– Landskrona är definitivt på frammarsch. Vi har god tillgång till mark och lokaler och har lyckats skapa fysiska miljöer som främjar företags kreativitet och utveckling, säger Anna Classon, tillväxt- och näringslivschef i Landskrona.


Reklambyrån Moob

Fakta

FAKTA

Landskrona har 45.000 invånare och ligger strategiskt i Öresundsregionen. Det tar 30 minuter med bil till Malmö, 20 minuter till Lund och 15 minuter till Helsingborg. Kollektivtrafiken erbjuder täta förbindelser såväl inom regionen som inom staden.  I Landskrona finns tillgänglig mark, bland annat längs E6, och lokaler för olika ändamål. Genom företagshuset Linc och Fröfabriken Creative Space erbjuds nya företag en möjlighet till en bra start. 

Klicka här för mer information.

Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar