Weekly News

Krönika: Twitter <3 Almedalen

I dag finns en starkt polariserad samhällsdebatt. Tonläget är konstant mycket högt. Detta märks även på nätet och skrämmer många till tystnad. 

"Använd #Almedalen för att inspireras till att hitta något du inte alls tänkt att gå på. Delta i mer oväntade sammanhang för att bryta mönster och få nya kontakter."

När till och med folkvalda politiker i sociala medier väljer en hätsk ton där tilltalsformerna ibland mest liknar mobbarens är det lätt att dra öronen åt sig. Allt fler spanar på Twitter, läser men undviker att ge sig in i diskussioner. För man vill inte starta något som leder till att man dras in i debatter. För syftet är ofta att man ska luras att tappa fästet. Till slut ligger sedan båda debattörerna sprattlandes i gyttjan och väljaren kommer inte kunna skilja på den som startade tjafset eller den som dragits med. 

Den beskrivningen av Twitter känner nog många samhällsengagerade igen sig i. 

En möjlighet är att helt lämna Twitter. Men Twitter är oslagbart som plattform. Både vid större katastrofer och för synlighet i den offentliga debatten.

Det räcker med att se på Donald Trumps twittrande för att se hur det förstärkt hans synlighet före, under och efter valsegern. Han får sina väljare att uppleva en unik närhet till honom. Och använder Twitter som sin mediekanal och budskapen plockas upp av medier som vore det TT-notiser. Låt därför inte gyttjebrottarna ta över.

Almedalen och Twitter har ett långt kärleksförhållande. #Almedalen lever under hela året och här mixas just nu en blandning av uppladdning, rumsförmedling, marknadsföring och politiska diskussioner. 

Ingen annan kanal gör det så enkelt att gå utanför sin egen filterbubbla. Skriv in ett sökord och man får träffar med perspektiv från personer man aldrig tidigare träffat. 

Låt Almedalen vara startpunkten för valet 2018 och en ny nyanserad ton på nätet.


Fem twittertips i Almedalen:

1. Använd #Almedalen för att inspireras till att hitta något du inte alls tänkt att gå på. Delta i mer oväntade sammanhang för att bryta mönster och få nya kontakter. 

2. Arrangerar du själv något under veckan bjud inte bara in de förväntade så kallade influencers. Hitta istället nya samhällsengagerade människor som är på plats och bjud in dem till det du arrangerar. 

3. Gör listor över personer som du interagerar med eller som interagerat i samband med en fråga som intresserar dig. Det gör det enkelt att följa just det klustret av människor efter Almedalen. Listor är en av de mest underskattade funktionerna på twitter. Dela med dig av listorna eller ha dem som hemliga bevakningslistor. 

4. Bjud med dig av dina egna bästa spaningar och tips under veckan. Utbudet är så stor och dina följare kommer att uppskatta att veta vad just du väljer att göra under veckan. 

5. Använd å andra sidan inte Twitter som enbart en kanal för att basunera ut vad du gör. Varken som privatperson eller som företag/organisation/politiker. Fokusera på dialogen genom att läsa/lyssna på vad andra säger och tycker och interagera! 


Vi ses i Almedalen. Och via Twitter kan också du som väljer att inte delta också få en glimt av det som sker. För politik är det människor gör tillsammans. Där såväl som varje dag året om. 

FaktaDela artikeln

Journalist

Martin Westholm

Fler artiklar