Weekly News

HSB Living lab i Göteborg FASTIGHETER

HSB Living lab – här skapas framtidens boende

Ett hus. 33 lägenheter. Obegränsade möjligheter att testa nya lösningar för morgondagens bostäder.

"Här har vi i stället skapat en miljö där det byggs och testas olika lösningar för jämnan och där de boende är med på noterna från början"

Att forska kring boende och hållbara bostadslösningar är ofta en tidskrävande och komplicerad process. Nu har HSB, i samverkan med Chalmers och Johanneberg Science Park och ytterligare nio samverkanspartners, tagit fram ett banbrytande koncept med sitt unika HSB Living Lab på Chalmers universitetsområde i Göteborg. Här har 33 lägenheter byggts för att forskare under tio år på nära håll ska kunna studera de boende och testa olika tekniska lösningar likväl som att studera beteenden. Det är inte bara forskare från Chalmers som kan använda HSB Living Lab utan alla forskare kan ansöka om att få genomföra projekt i forskningshuset. Cecilia Lööf är kommunikationsansvarig för HSB Living Lab.

– Vi tittar på varje ansökan utifrån kriteriet att projekten ska utveckla innovationer för framtidens hållbara boende, säger Cecilia Lööf.

Hon poängterar att man vill att resultaten ska komma alla till del och att huvudsyftet med projektet är att förkorta tiden det tar att skapa och testa nya och hållbara boendelösningar.

– I dag tar testproceduren ofta upp till tio år från första idé till en färdig produkt på marknaden. I HSB Living Lab är målet att korta ner tiden till två år, säger Cecilia Lööf.

Det är ofta komplicerat att testa nya lösningar i verkligheten, eftersom få människor är beredda att ta risker med sitt boende. När man köper något vill man veta att materialen är beprövade och därför tar det lång tid att genomföra förändringar.

– Här har vi i stället skapat en miljö där det byggs och testas olika lösningar för jämnan och där de boende är med på noterna från början, säger Cecilia Lööf.

Alla de boende i HSB Living Lab deltar i projektet genom att regelbundet svara på frågor i enkäter och genom att låta sitt vardagsliv registreras via över 2 000 sensorer som finns utplacerade överallt i byggnaden. Sensorerna mäter alltifrån hur ofta man öppnar sitt fönster och tänder lampor till hur man väljer att tillbringa sin fritid och hur ofta man tvättar.

– Det har länge talats som så kallad ”smart inredning”, något som är väldigt spännande i hållbarhetssammanhang. Om ett ”smart” kylskåp öppnas väldigt mycket mellan sju och åtta varje morgon så kan det själv ta beslutet att stänga av kylningen under just den perioden för att på så sätt spara energi, säger Cecilia Lööf.

HSB driver projektet i samverkan med nio olika partners: Elektrolux, Göteborgs Energi, Bengt Dahlgren, Tieto, Peab, Tengbom, Akademiska Hus, Vedum och Elfa.

– Hela huset byggdes inomhus i fabrik och består av 44 stålmoduler som klickades ihop, nästan som ett legohus. Allt var färdigt i minsta detalj och sedan var det bara lite isolering mellan skarvar i tak och golv som lades till på plats. Hela bygget tog därför bara nio dagar, säger Cecilia Lööf.

All forskning bedrivs utifrån så kallade co creation-workshops, där forskare, representanter från näringslivet och studenter under intensiva brainstorming-möten tar fram idéer som kan komma att forma framtidens boende. Ett av forskningsmålen är att maximera de boendes tillfredsställelse med så liten boyta som möjligt och man testar därför flera lösningar för fler delade gemensamhetsutrymmen.

– Vi står inför en enorm byggboom och miljövinsterna och de ekonomiska besparingarna kan vara mycket stora om vi kan hitta nya och smartare sätt att bygga och leva, säger Cecilia Lööf.

En av Cecilias egna favoritinnovationer i huset är friskluftsgarderoberna, där kläderna vädras när de inte används. Det gör att man inte behöver tvätta dem lika ofta.

– Det är en så genialt enkel idé, fräsch luft som cirkulerar i garderoben. Vem skulle inte vilja ha en sådan?

Dela artikeln

Journalist

Nina Quist

Fler artiklar