Weekly News

Fredrik Eklund SAMHÄLLSUTVECKLING

Fredrik Eklund har hittat hem

Alla är inte födda till säljare, men alla kan lära sig sälja, inte minst marknadsföra sig själv, menar stjärnmäklaren Fredrik Eklund verksam i New York.

"Jag har blivit etta som mäklare enbart därför att jag jobbat hårdare än någon annan.

Alla avrådde mig från att delta i ”Million Dollar Listing New York”

Med risk för att svänga sig med en klyscha skulle man kunna säga att Fredrik Eklund är ett yttre bevis på den amerikanska drömmen. Att varje människa är sin egen lyckas smed. Det är ändå en träffande beskrivning av den unge pojken som slog alla försäljningsrekord redan som jultidningsförsäljare och blev förhäxad i New York vid sin första resa dit som tolvåring. Redan då bestämde sig för att flytta dit en dag. Han kom redan som mycket ung att sluka allt som hade med USA i allmänhet och New York i synnerhet att göra.

Ska man därefter snabbspola Fredrik Eklunds liv på en enda mening så gick den via utbytesstudier i Minnesota, oavslutade studier på Handelshögskolan i Stockholm, som 23-årig IT-entreprenör med 45 anställda, IT-journalist på Finanstidningen och arbete på SEB i Stockholm, London, Singapore och Tokyo.

Han följde dock inte den, i mångas ögon, självklara vägen inom bank- och finansvärlden som till exempel sin pappa. I samband med att Fredrik Eklund reste mycket till USA, bland annat i egenskap av arbete som manager för åtta musikproducenter valde han att ta steget att flytta.

– Det var ingen noga uttänkt plan med att flytta till New York 2003. Det enda jag kände var att jag var på rätt plats. Jag visste att jag ville bli framgångsrik, men inte hur eller med vad.

Att han kom in på fastighetsmäkleriet beskriver han mer som ett bananskal.

– Det var en kompis som sade till mig att jag borde bli mäklare. ”Du har siffersinnet, analytisk förmåga och förstår dig på grundläggande ekonomi. Det andra är att du har en lite galen personlighet och det gillar kunder. Prova att jobba som mäklare!”.

Sagt och gjort. Direkt efter att han fick sin mäklarlicens 2004 började han jobba och sedan har det gått fort. Redan under sitt första år som mäklare sålde han fastigheter för 50 miljoner dollar och nominerades till årets nykomling.

Han vill beskriva sig som en person som aldrig haft något riktigt jobb, en anställning med lön. Han har alltid jobbat på provision eller med riskkapital och affärsänglar.

– Även här i New York är jag ”Independent Contractor” och det är även så mäklarna fortfarande jobbar på ESNY, Eklund Stockholm New York.

Det senare är det mäklarföretag som han startade i Stockholm 2009 tillsammans med en svensk affärspartner med syfte att sälja enbart exklusiva fastigheter i Stockholmsområdet. ESNY är ytterligare en fantastisk framgångssaga i sig. Det kan även ses som ett ytterligare bevis på Fredrik Eklunds förmåga att gå mot strömmen och våga prova nya saker.

– När jag 2010 skrev på för den första säsongen av ”Million Dollar Listing New York” avrådde kollegor, familj, ja egentligen alla mig från att delta. Jag skulle förstöra min mäklarkarriär och inga rika skulle våga anlita mig.

Nu har han precis börjat spela in den sjätte säsongen av succé-serien, fastighetsaffärerna blomstrar och ytterligare tre säsonger är kontrakterade.

En orsak till att detta TV-format fungerar är tror han är att människor får en inblick i en egentligen sluten värld med väldigt rika människor och deras smågalna excentriska mäklare. Men för att lyckas måste man även få misslyckas ibland.

– Det året vi var verksamma i Norge stod Eklund Oslo-New York för tre av de fem dyraste fastighetsaffärerna i landet, och vi satte historiska rekord i Norge. Vi satsade dock för hårt, hade för stora kostnader, siffrorna gick inte ihop och det kändes inte långsiktigt rätt att fortsätta jobba med det företaget från New York. Samtidigt lärde vi oss enormt mycket av det och gick stärkta ur det.

I Boken ”Sälj!” delar han med sig om sina erfarenheter som säljare. Egentligen handlar allt som att sälja sig själv oavsett om man säljer julkort som barn, sitter i en anställningsintervju, går på en date eller säljer lyxvåningar i New York till filmstjärnor.

– Jag brukar säga att jag har jobbat hårdare än någon annan. Den enda anledningen till att jag blivit etta som mäklare i New York är att jag jobbade mer eller mindre dygnet runt de tio första åren. Jag kom först och gick sist från kontoret. Jag var nästan aldrig hemma hos min närmaste familj i Sverige under påsk, midsommar och jul och jag kan på ett sätt känna en stor sorg över att jag till exempel inte finns med på familjebilderna. Det är först nu som jag hittat något som liknar en slags balans i livet.

En viktig del i balansen är maken Derek Kaplan som han gifte sig med 2013 och deras hus i Connecticut.

– Jag känner ett lugn och en tillfredställelse med livet som jag egentligen inte känt sedan barndomen. Jag känner mig väldigt nöjd med mitt liv, mig själv, jobbet, ja allt egentligen.

Fakta

Fakta:

Fredrik Eklund, 39, från Akalla, har gjort sig ett namn som fastighetsmäklare i New York. Han är känd över en stor del av världen genom realityserien Million Dollar Listing New York som ses i 113 länder. Han har sålt fastigheter till kändisar som bland andra Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio och Daniel Craig.

Dela artikeln

Journalist

Anders Edström Frejman

Fler artiklar