Weekly News

Caroline Svärd & Anders Borg FASTIGHETER

Fokus ligger på framtidens Göteborg

Fastighetsmässan i Göteborg går av stapeln 6–7 september 2017 med viktiga samhällsfrågor på agendan. En av gästerna är förre finansministern Anders Borg. 

"Fokus på mässan handlar just om hur man kan vara med och påverka framtidens Göteborg."

Den 6–7 september är det dags för Fastighetsmässan i Göteborg som anordnas för fjärde gången i rad. Att fastighetsbranschen både berör och engagerar inom en rad olika samhällssektorer framgår tydligt när man tar del av dagliga nyhetsrapporteringar. Fastigheter, inte minst bostäder, samlar frågor som stadsplanering, integration, hållbarhet, ekonomi samt säkerhet.
– Kanske är det vida perspektivet än mer framträdande på fastighetsmässan i år än tidigare år, säger Caroline Svärd, projektchef på Easyfairs som anordnar de årligen återkommande och välbesökta fastighetsmässorna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

För den som besökt göteborgsmässan tidigare kommer upplägget kännas bekant. Här finns såväl utställningshallar som kostnadsfria seminarier att besöka. Även om utmaningarna i mångt och mycket är desamma i alla storstadsregioner väljer Fastighetsmässan i Göteborg att särskilt ta göteborgarnas perspektiv.
– Fokus på mässan handlar just om hur man kan vara med och påverka framtidens Göteborg. För besökare av seminarierna kommer de större samhällsfrågorna att debatteras frågor som inte bara berör fastighetsbranschen, men där fastigheter – inte minst bostäder – är en del av lösningen, säger Caroline Svärd.

Läs mer om – ”HSB Living lab”’ – framtidens boende, som byggs fram på Chalmers universitetsområde.

En stor och tyvärr dagsaktuell fråga är hur man planerar och bygger en säker stad där bland annat frågan kring köpcentret Nordstan, om hur det kan hållas säkert nattetid har väckt debatt bland såväl Göteborgs invånare som politiska representanter. I dagsläget rör sig dock säkerhetsfrågorna om såväl lokala gängaktiviteter som större globala frågor som terrorhot.
– Till vår hjälp för att diskutera säkerhet tar vi terrorforskaren Hans Brun som kommer att prata om den ökade hotbilden överlag och hur vi kan skydda oss, eller åtminstone hantera den, säger Caroline Svärd. 

Frågorna kring en trygg, säker och välkomnande stad kommer också att tas upp ur ett bostads- samt integrationsperspektiv. Att planera för nya bostadsområden, samt att tillgodose det stora behovet av nya bostäder handlar om att också underlätta för trygga sociala sammanhang som förebygger utanförskap eller risk för kriminalitet och terror.
– Förutom ett seminarium kring de sociala aspekter som bostadskrisen innebär får vi även besök av Kicki Björklund, VD, Bostadsbolaget. Hon kommer att prata om hur bostadsmarknaden faktiskt kan bidra till ett mer jämlikt Göteborg, säger Caroline Svärd. 

Ett av de största dragplåstren under mässan blir dock förre finansministern Anders Borg. Under sina år som Sveriges finansminister 2006–2014 skapade Anders Borg inte bara en stark ekonomisk tillväxt för nationen utan han blev även vald till ”Årets finansminister 2011” av Finacial Times. Den nordiska modellen är ett begrepp som fortfarande används i nationalekonomiska samband. Åren efter 2014 har han haft uppdrag som rådgivare till den globala banken Citi, han är vice ordförande för Millicom och Kinnevik. Han är även en flitigt engagerad föreläsare inom ekonomi, omvärld och framtidsfrågor.
– Anders Borg känns som en självklar gäst under mässan och vi är jätteglada att ha honom som föreläsare under ett av onsdagens seminarier. Anders Borg kommer att tala om hur pågående digitalisering och globalisering påverkar ekonomin, men även om hur de europeiska ländernas regeringar och företag måste anta utmaningar samt ta vara på de möjligheter detta innebär, säger Caroline Svärd.

Fakta

FAKTA:

Under fastighetsmässan i Göteborg delas även priset Västsveriges Smartaste Fastighet ut. Tävlingen uppmärksammar hur rätt använd smart teknik kan leda till ett hållbart samhälle, till exempel genom minskad miljöpåverkan och högre energieffektivitet. Prisutdelare är före detta finansminister Anders Borg.


Dela artikeln

Journalist

Catharina Holm

Fler artiklar