Weekly News

Mikael Stamming REGIONER

Mikael Stamming: Det som händer i Skåne påverkar hela Sverige

På 1860-talet kopplades Sveriges olika landsändar ihop med stambanorna. Nu är det dags för ett nästan lika stort projekt igen, när regeringen förbereder att bygga höghastighetsbanor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är den största infrastruktursatsningen på en mansålder.

"Ju fler invånare en funktionell region har, desto mer välfärd och tillväxt produceras."

Men bara för att Sverige börjar och slutar i Skåne betyder inte det att banorna tar stopp här. Om bara nio år kommer Skandinavien få ytterligare en fast förbindelse till kontinenten med Fehmarn bält-tunneln. Där finns både Hamburg och Berlin i nära anslutning. Samtidigt efterlyser både Skåne och Västsverige möjligheter för snabbgående tåg till Oslo.

Varför är då detta viktigt? Jo, för storleken har betydelse. Ju fler invånare en funktionell region har, desto mer välfärd och tillväxt produceras. I dag har Öresundsregionen 3,8 miljoner invånare. Det är ungefär så många som kan nås med max en och en halv timmes färd från Öresundsbron, eller Nordens största och viktigaste internationella flygplats Copenhagen airport om man så vill.

Detta var också en förutsättning när Europa beslutade att satsa 17 miljarder kronor på att bygga och 50 miljarder kronor för att driva världens främsta materialforskningsanläggning, ESS i Lund. Genom ESS, tillsammans med redan byggda MAX IV och den planerade forskarbyn Science Village Scandinavia kommer Skåne bli en magnet för att locka till sig framtidens talanger från hela världen.

Och Skåne växer, om tio år beräknas ytterligare 100 000 människor bo här. Om de väljer att bosätta sig i någon av våra storstäder eller på hästgård på landet är av mindre betydelse – för oavsett vilket så finns bara en kort pendeltågsresa bort både landsbygd, storstad och en huvudstadsmetropol. Genom väl utbyggd kollektivtrafik binds allt samman till en gemensam arbetsmarknadsregion – både i Skåne, i Sverige och i norra Europa.

Det som händer i Skåne påverkar hela Sverige. När tågen står still utanför Lund stannar flödet längs hela stambanan. När hjulen rullar snabbt i och genom Skåne, både på transportlederna och i näringslivet genereras tillväxt och utveckling som kommer hela Sverige till del.

Ur ett internationellt perspektiv har Skandinavien både en omfattande, välutbyggd och högkvalitativ välfärd, med barnomsorg, skolor, universitet och hälso- och sjukvård. Just nu satsar Region Skåne mångmiljardbelopp för att bygga för framtidens hälso- och sjukvård på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund samt i Helsingborg.

I Skåne är vi redo att ta steget in i en ny tidsålder där modern infrastruktur ger varje människa och företag förutsättningar för hållbar utveckling med fokus på innovation, välfärd och trygghet – ett liv med framtidstro och livskvalitet.

Fakta

Mikael Stamming

Utvecklingsdirektör, Region Skåne

Dela artikeln

Journalist

Ledar skribent

Fler artiklar