Weekly News

Säljföretaget Alfa Tec är specialister på Alfa Laval

Alfa Tec AB har bland annat bred kompetens inom hygienkomponenter för livsmedelsindustrin och kan allt om Alfa Lavals produkter.

"Vår katalog är tjockare än en telefonkatalog"

Alfa Tec Sweden AB tillkom då Alfa Laval under 2013 beslöt sig för att lägga ut sin in-house säljverksamhet på självständiga Master Distributors. Fram tills dess hade Alfa Laval haft egna säljare över hela världen. Numera finns fristående säljföretag som marknadsför, säljer och sköter service omkring försäljning av Alfa Lavals produkter inom separering, värmeväxling och flödesteknik. 

I Sverige säljer Alfa Tec Alfa Lavals hygienkomponenter mot såväl livsmedels- som läkemedelsindustrin. Alfa Tec erbjuder förutom försäljning även konsult, rådgivning och service av hygieniska processkomponenter inom livsmedels-, dryck- och läkemedelsindustrin.

I ryggen finns alltid Alfa Laval för stöd och kompetensutveckling kring sina egna produkter.
– Man kan likna sättet att arbeta vid hur bilindustrin är uppbyggd. Volvo tillverkar bilar, men de säljer inga bilar. Den biten står bilhandlarna för, säger Anders Gillström, teknisk säljare och en av fem medarbetare vid Alfa Tec. Alfa Tec har sitt huvudkontor i Lund medan säljkontor finns i Trollhättan och Karlskoga.

Grundarna Stefan Löfgren och Tomas Olsson var tidigare delägare i ingenjörsföretaget Deltatec som hade haft mycket kontakt med Alfa Laval och var välbekanta med deras produkter. De lämnade sina tidigare åtaganden och startade upp Alfa Tec 2013. 

Även om Alfa Laval är ett svenskt företag, är mer eller mindre all tillverkning av hygienkomponenter placerad i Kolding i Danmark, förutom värmeväxlare som produceras i Lund och Ronneby. Hygienkomponenterna består av olika typer av flödesutrustning, det vill säga ventiler, pumpar och liknande produkter.

– Vår katalog är tjockare än en telefonkatalog, påpekar Anders Gillström. I grunden används de flesta av våra produkter för att transportera flytande vätska från A till B.
– För att få mjölk från bondgården till matbordet krävs en mängd olika pumpar längs vägen och det är de vi tillverkar, säger Anders Gillström. Så är fallet inom de flesta livsmedelsproduktioner, till exempel vad gäller såser, färdigmat och mycket annat.
– Inom livsmedelstillverkning krävs tekniskt avancerade hygienkomponenter för många olika områden och det är där vi kommer in, förklarar han.  

Alfa Tec vänder sig mot slutkunder men också till andra företag som säljer och installerar deras produkter hos slutkunden. I det nya produktsortimentet ingår bland annat en självsugande centrifugalpump, LKH Prime. Pumpen är i första hand en CIP (cleaning in place)-returpump men är i grunden är en vanlig LKH centrifugalpump, fördelen är att man kan pumpa vätskor med luftinblandning. Att det i grunden är en LKH centrifugalpump har stora fördelar mot klassiska vätskeringspumpar. Alfa Tec marknadsför även blandningssäkra ventiler till exempel Unique Mixproof.  Denna typ av ventil möjliggör att produktion kan fortgå samtidigt som man kan diska en annan del av anläggningen utan att behöva avbryta processer. Fördelen med ventilen är bland annat att den är spillfri vid växling till skillnad från många andra typer av blandningssäkra ventiler och att den förbrukar väldigt lite disklösning vid CIP.  


Alfta Laval LKH PrimeUnique Mixproof Valve

– Det skulle ju vara en katastrof om disklösning skulle komma in i produkten, men den risken finns inte i och med tekniken i den här typen av ventil, förklara Anders Gillström. Att kunna driva två processer samtidigt är väldigt tidsbesparande och ökar givetvis produktiviteten för företagen.

Läs mer om Alfa Tec här


Fakta


Dela artikeln

Journalist

Redaktionen

Fler artiklar