Weekly News

3 Mest intressanta projekten just nu

Södra Centrum – socialt och modernt boende

Det tidigare området med industriell karaktär längs Mölndalsvägen får nytt liv som Södra Centrum. Skanska och JM bygger tillsammans 500-600 nya bostäder och unga vuxna är den huvudsakliga målgruppen för denna innovativa och sociala nya stadsdel. Johannes Öberg på Skanska Nya Hem i Göteborg berättar att den nya stadsdelen som växer fram har fokuserat på tillgänglighet, social samvaro och en målgrupp som ser fördelarna med kollektivtrafiken och inte har bil. Kollektivtrafiken finns utanför dörren och cykelbanor gör det smidigt att ta sig till centrum eller till Chalmers. Man har nischat in sig på smålägenheter, och majoriteten av lägenheterna är ettor och tvåor.

– Vi har spunnit vidare på att det är en yngre målgrupp och på att det är ett gammalt industriområde. Alla lägenheter längst ner och längst upp har fem meter i takhöjd och ett loft med öppet upp i full takhöjd.

Johannes berättar att det är speciell karaktär på lägenheterna, man har jobbat med mycket ljusinsläpp och utvalda inredningsstilar. Dessutom är bostäderna Svanenmärkta, vilket innebär höga krav på giftfri materialanvändning, energieffektivitet och sortering. Alla lägenheter har cykelhängare i entrén, förutom de gemensamma cykelförråden som finns utomhus. På det sociala temat har ett av husen fått en gemensam takterrass med utomhus storbilds-TV. På gården finns mötesplatser för trevligt umgänge, och även om alla lägenheter har tvättmaskin finns en gemensam tvättstuga för att främja möten i vardagen. Skanska säljstartar sitt projekt Studio 256 i mars och börjar producera efter sommaren.
Väster om ån – stadsutveckling i Kungsbacka

Tidernas största stadsomvandlingsprojekt har tagit sin början i Kungsbacka. Granne med köpcentret Kungsmässan och resecentrum kunde läget inte varit mer gynnsamt. Kungsbacka är en expansiv kommun som växer med 1 000 invånare per år, och har nu nått 80 000 invånare. Hans Forsberg, kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka säger att det behövs mer bostäder och att man har en ambition att växa längs med järnvägen.

– Vi satsar på stadsförnyelse och där är Väster om ån är en del i det arbetet.

I området på två hektar satsar man på blandkvarter med 10 000 kvadratmeter kontor, 300 bostäder fördelat lika mellan bostadsrätter och hyresrätter samt 400 parkeringsplatser och parkering under varje fastighet. Enligt Jonas Håkansson, VD på Aranäs AB som driver projektet, kommer det att byggas ett huvudstråk med tajta proportioner med bra förutsättningar för restauranger, caféer och andra handelsverksamheter.

– Det blir ingen traditionell shoppinggata, utan en social träffpunkt med inslag av handel, säger Jonas. Socialt hållbart tänk är viktigt och man jobbar även med tredimensionell fastighetsbildning; bolagen som utvecklar området kan äga verksamheter i gaturummet.

Detta för att ha en långsiktighet i verksamhetsplaneringen och värna om vad som är bäst för Kungsbacka i långa loppet. Ambitionen är att knyta ihop staden på ett bättre samt att stadsutvecklingen ska leda till fler arbetstillfällen i staden. Kungsbackas finansgata är tänkt att attrahera banker, advokat- och revisionsbyråer. De första kvarteren beräknas vara klara sommaren 2018.Centrumbygget Partille Port växer fram

I Partille ligger Peab i startgroparna för att sätta igång byggnationen av ett massivt stadsprojekt. Partille Port kommer att omfatta 800 lägenheter på fem till tio års sikt, första etappen är påbörjad och man har gjort förberedande arbeten. Det här är Peabs största projekt i Västsverige och eftersom det redan finns hyresrätter i området så är ambitionen att främst bygga bostadsrätter. Projektet ligger centralt i Partille med närhet till Göteborg och cirka 25 minuter från Landvetters flygplats.

Pehr-Olof Olofsson, Regionchef på Peab Bostad, berättar att området har utvecklats tillsammans med KF-Fastigheter. I bottenvåningen av det första bostadskvarteret (kvarter 4) kommer det att öppnas en stor Coop-butik, apotek, restaurang och café. I Partille Port erbjuder Peab ett bekvämt boende med livets nöjen och nödvändigheter runt hörnet i form av skolor, butiker, vård, träning skog och sjöar, idrott och kultur. Partille Port har även en egen busshållplats alldeles utanför knuten. Det första bostadskvarteret kommer att stå klart för inflyttning under 2018 och kommer att ha cirka 220 bostadsrätter fördelade på ettor, tvåor, treor och några fyra-rumslägenheter. Fastigheten är en sluten kvartersbyggnad och samtliga bostäder kommer att ha sovrum mot den lugna innergården. Innergårdarna är generöst tilltagna med boulebana, grillplats och växthus. Säljpremiär i september 2016.

Läs mer om projektet på partilleport.se

Dela artikeln

Journalist

Anna Bjärenäs

Fler artiklar